Instagram

Saturday, January 18, 2014

Aktiviti untuk lepasan SPM #experience

Salam & image, semua!

basically, entri ini di update untuk kongsikan pengalaman akak kepada adik2 lepasan SPM, disamping nak encourage adik2 yang tercinta ini untuk mengisi masa lapang yang terluang dengan sebaik mungkin.

okey, akak rasa macam skema sangat ayat yang digunakan *ceh, akaklah sangat kan*
okey kita santai2 je.. akak tulis santai, hampa semua pun dimohon baca secara santai.. hah! tak mau kerut2 dahi tu..


let's move to the main purpose, shall we?


okey, this is just my own experiences. (tak paksa sangat pun nak ikut) My job is to encourage all of you, the rest it's up to you. You yourselve will make the decision and the one who gonna make moves. okey?

cuti lepasan SPM adalah cuti yang PALING terpanjang dalam sejarah manusia except the real cuti mengangur *if you know what I mean* hewhewhew. Though, cuti bersalin pun kalah tau! So, some of adik2 akak ini ada tanya apa yang akak buat, masa akak dalam zaman kalian.

So here image

satu bulan lebih yang pertama, akak rest.. eceh! rest lah sangat.. duduk rumah, tidur, makan, tenung muka ibu, ibu tenung muka akak. baca novel, blablabla..

kendian, akak start cari kerja. Banyak tempat minta tapi yang pelik lebih banyak yang di-reject. *camna tu ye?* 

last2, dapat kerja kat butik Muslimah. mula2 jadi sale girl, kemudian diupgrade kebahagian pengurusan  (ie: buatkan data2 pelanggan sebab butik tu ada wujudkan sistem membership, so akak orang yang pertama yang uruskan data2 pelanggan yang jadi membership. Collect, store, sort semua biodata pelanggan2.. call member yang dapat reward hari jadi and so on..panjang kot kalau nak taip)

imageplus, owner kedai tu tiba2 nak buat business online. when she knew I'm a bit expert about blogging world, then she asked me to make a website for her business.. multitasking giler time tu.. salary tetap kena jalan.. I learnt so much there.. Yang paling ketara, akak belajar how to communicate with customers.. malu nak kata, akak dulu tak berapa pandai nak sosial, tak pandai nak berkomunikasi dengan berkesan, espicially dengan lelaki.. in other word, a bit penyegan..LOL..hahaha


so, awal2 kerja tu.. Customer pun macam tak yakin nak beli dengan akak, dan akak pun tak yakin dia akan beli..lama2 bila dah diberi tunjuk ajar, nampaklah kesan dia.. well done, aini! (patted my own shoulder)

about a month kerja, then akak quit. Sebab nak cari pengalaman yang lain pula. Dan kebetulan ada sebuah klinik yang akak pernah minta kerja, nak akak kerja part time kat situ. So, I accepted because the clinic is quite nearer to my home. Just take a few minutes to arrive there by walking.

then, began my new life as clinic girl. dunia yang SUMPAH JAUH berbeza dengan yang sebelumnya. Kalau kerja kat butik, akak berhadapan dengan orang yang happy, enjoy, yang sweet.. tapi, bila masuk klinik. makaih! muka monyok, muka sakit.. hahaha.. memang betullah namanya rumah sakit.

cabaran? kena belajar 'bahasa' dan tulisan doctor. agak susah sikitlah!!! akak ditempatkan dibahagian data pesakit.. kadang2 rasa nak hentak2 kaki sambil cakap kat doctor "could you write properly?" sebab data2 dalam buku setiap pesakit perlu diupdate (by hand) dalam buku sakit harian klinik, kendian di-sort mengikut panel2 atau persendirian.. akak paling blur, when come to data pasal medicine..nama2 medicine semua  pelik2 and I hate it!!

ada seorang kakak staff kat situ dia kata, mula2 memang tak faham. Lama2 nanti dah biasa..ala bisa tegal biasa katanya..cehhh...polaramine, citirizine, piriton, benadryl, PCM blablabla...honestly, betullah kata akak tu..lama2 Faham..*yang benawnye bukan faham, tapi lebih kepada dah hafal dah :p*

dalam masa berkerja tu.. Akak ada ambil lesen juga.. MALU NAK HABAQ, macam2 benda yang jadi sepanjang journey akak nak ambil lesen.. Kalau nak tau, pergi selak dan buka entri2 lama akak.. akak ada taip dan publish..jujur, akak tiga kali fail dalam track. yeap! ditempat yang sama.. parking..huhuhu..

okey, untuk post ni cukuplah setakat ini.. kalau tulis panjang2 kang ada yang tak sanggup nak baca.. muntah darah hijau tak pasal2..

actually, banyak je benda2 dan perkara2 yang kiut lagi sopan lagi bermanfaat untuk dibuat. contoh macam, pergi kelas bahasa @ komputer @ music dan lain2..tak pun, Belajar mengaji + taranum + hafal al-Quran, wallahi sangat superb. Kalau rasa segan, ajak kawan2..

okey.
what I tried to highlight is, you should gain experiences as much as you can. Dalam dunia ini, ada satu perkara yang tidak memerlukan sijil, tapi sangat mahal harganya;yup, it's PENGALAMAN.

setiap pekerjaan yang akak mohon, akan ada interview (informal & formal), you know what's the first question will be asked?

yup, "ADA PENGALAMAN, TAK?"

same goes when you grow up and want to apply a job..that will be one of the solid question..trust me!

Oleh hal yang demikian :p,
gain your experiece by now! make a step, even it's just a baby step. Ignore what other people said to you, this is your life and you are the one who can control and decide your life..not them!!

okey2..
thank you for reading.
this is for you image (a heart full with love)


Me

5 comments:

Tashira Sha said...

hee,best lah baca entry akak ni :)
ya,adik ni lepasan spm for 2013. buat masa skarang just ambil lesen je lpastu goyang kaki kat rumah. bila adik baca pasal akak fail kat part parking tu,woaa serious nervous sangat sekarang. anyway,thanks for sharing kak :)

aini shahroni said...

@Tashira Sha insyaAllah, you can make it.. just believe in yourself and put your trust to our Lord..akak even gagal berkali-Kali, sekali Allah bagi berjaya terasa Manis sangat..hehe.. apapun..all the best dear: )

eira224 said...

woah! seronoknya.. best pengalaman akak :D

Anonymous said...

Good entry!

Anonymous said...

such inspiring blogger ;)
lagu background pun best!