Instagram

Monday, December 24, 2012

paham2 jelah!

Bismillahirahmanirahim..

hay awaks yg sedang membaca..

aku sebenarnya tak berapa berkenan pada orang yang besikap "paham2 jelah"
maaflah kalau ada yang tersentap, terasa, teersinggung, tertonggeng dan segala 'ter'

entri nie aku tak tujukan pada sesiapa, it's random.... what I think, I write..
hermm...and it's just my opinion.. kalau korang tak suka, tak yah baca ^___^

'apa kau merepek nie aini?'

'cakap berbelit-belit'... boleh seterit to de'point??!


pernah tak jumpa orang yang nak minta tolong kita tapi dalam erti kata yang sebenar dia mengharap kita paham yang dia nak minta tolong dari kita TANPA dia bagi tahu apa2..

senang kata, "kau buat kerja ni, tanpa aku suruh" "aku tak minta tolong, tapi aku nak kau buat"

atau lebih kurang;

"takkan tak paham2 lagi, dah besar panjang itu pun nak kena cakap..paham2 ajelah"

but hello!!! macam mana orang tu nak paham sedangkan benda yang kau suruh dia buat, bukan sesuatu yang dia selalu buat...

biasanya orang yang ada sikap "paham2 jelah" nie, mudah melenting bila orang yang dia 'minta' tolong tu tak buat apa yang dia nak or maybe tak buat 'sesempurna' mungkin seperti mana yang dia kehendaki..

aku rasa ini adalah satu penyakit juga.. tapi ianya boleh diubati jika komuniti Malaysia nie mengamalkan sikap berinteraksi secara berhemah..

bukan semua orang paham bahasa tubuh, bukan semua orang paham kata2 tersirat, bukan semua orang alert dengan sesuatu permintaan yang berunsur arahan..

jadi, cubalah menangani masalah ini dengan bersangka baik..mungkin, orang yang kita beri arahan itu tak paham arahan yang kita bagi.....mungkin juga, dia tidak dengar arahan itu dengan jelas..or maybe they have their own reason..what else can we do unless husnuzhon!

TAPI!!

aku takdelaa nak berdiri disatu pihak... sebab mungkin disatu sudut yang lain, orang yang bersikap "paham2 jelah" ini cuba untuk mengelak dari bersifat redundant..maksudnya suka mengulang-ulang cakap..

atau lebih GLAMOR, suka membebel...

urmm.. that's something to think about!

soft-talked is needed in this circumstance.. maybe we can't please everybody, but at least we don't burden them with our buisness..

thanks for reading this entriy!
drop your comment here!
lots of love!
XOXO

13 comments:

faY said...

sabo jelah ek. heee

Anonymous said...

Btul2.. kdg2 sy ada jmpa org2 mcm 2.. tpi nk bt cmne.. sabar jelah.. yg pntg kita kna brsgka baik.. thanks mgeluarkn idea yg brnas..

baby comel said...

saya selalu ckp kpd org yg camni "sori, aku tak tau apa yg ada dlm kepala kau selagi kau tak ckp"
Yelah, dah ko tak cakap. camne kita nk tau kan..

~baby singgah follow sini,

hidaya said...

kita takleh nak expect apa yang ada dalm fikiran org len :)

nadia said...

nadia pon selaluuuu je jumpa orang spesis macam tuu. kesian titewww kan. ;p

nur aya said...

belasah je . haha

Masmira Masri said...

ahahaah paham2 jer lah yerrr...!!

Cik Yana said...

Cik Yana ade offismate style camni. Tapi pendirian cik Yana, kau nak mintak tolong, bagitau, jgn nak harapkan semua org bley faham ape yang kau nak. Bukan susah sangat pun nak keluarkan suara mintak tolong, bukan ade emas pun kan dalam mulut :P

HELLO KITTY Cik Yana
VS
HELLO KITTY encik Samsung

Noraqilah Johari said...

kekadang bile jumpe org 'paham2 je lah ni" buat tahap kesabaran kite di hujung tanduk je..nk marah, kesian..huhu =_='

Aniq Bukhary said...

Amboi! hehe.. Apepon nice entry...

Anonymous said...

jangn peduli org2 yg mcm nie..menghabiskan borghas jee!

Gadis Desa said...

org mcm ni belambak de..apa pn lantak kan je mereka tu..:)
sabau je lah..:):)

Imran Abu Bakar said...

ala. biasalah. manusia. kita kene bijak handle benda2 macam ni. kalau tak pandai, last2 kita jadi sama bodoh macam orang tu.