Instagram

Thursday, July 19, 2012

Perihal saya *tudung

Bismillah..

maybe ada yang tanya:

"Kak Aini kenapa kat sekolah pakai tudung labuh tapi kat luar biasa2 jer"

"Engkau kat sekolah pakai tudung labuh, ker?

''Hari tu saya nampak awak kat luar, mula-mula tak perasan, tapi bila tengok muka betul2 baru perasan, yelah kat sekolahkan awak pakai tudung labuh"

lalalalalala~~~~

disini saya ingin membuka simpulan kekusutan bagi sapa2 yang tertanya-tanya atau mungkin yang pernah melimparkan pandangan @ bebelan sinis pada saya kenapa pemakaian saya disekolah dan diluar 'agak' berbeza...

tetapi sebelum itu mari kita belajar bersangka baik -cikgu sekolah rendah- sebab tiada manusia yang sempurna dalam dunia ini..kecuali hamba yang dipilih olehNya....dan maafkan saya jika pemakaian saya menggangu hidup kalian..




saya bagi beberapa sebab, kenapa, dan apa prinsip yang saya pegang
*tolong baca sampai habis supaya tidak ada salah paham


  • pertama sekali saya sedang melatih diri untuk memakai pakaian mengikut syariat sesempurna mungkin dan tempat yang sesuai untuk melatih diri adalah disekolah...
  • Saya sedang belajar untuk merendah diri kerana CIKGU saya kata ada sekelompok manusia yang merasa megah bila berpakaian serba muslimah @ berpurdah @ niqab.. Walhal mereka tak sedar merasa diri itu bagus(takhabur) adalah Syrik kecil..
  • Masyarakat selalu expect wanita yang kelihatan "alim" ini perfect, so apabila mereka (wanita alim) buat kesalahan yang kecil, masyarakat menganggap itu adalah kesalahan yang paling besar yang seorang wanita alim tak patut lakukan..Tetapi masyarakat sering lupa yang wanita berpakaian alim itu juga insan biasa..jadi saya cuba meletakkan diri saya untuk merasai situasi mereka agar saya tidak jadi seperti masyarakat yang suka menuduh secara memba++ buta..
  • saya tak pernah dan TAK AKAN *insyaAllah memakai tudung yang berada diatas paras dada (tak cover chest)..sebab Allah sendiri kata wanita perlu melabuhkan tudungnya melebihi dadanya..
  • Jadi rule pertama saya dalam menutup aurat berkaitan tudung adalah melebihi paras dada..Tidak kira nak lebih satu inch ker, 5 inch ker atau 10 inch..
  • Rule kedua adalah tidak jarang sehingga menampakkan tengkuk or anak tudung..Dan tidak ketat...
  • Rule yang terakhir mestilah selesa dan kemas (cantik)..Allah tu kan sukakan kecantikan....
  • Saya memakai tudang bukan kerana sesiapa tetapi Allah..I'll do everythings Allah like and ask for..So bagi saya selagi benda itu nampak cantik dan kemas @ tidak pelik dimata orang..saya akan bertudung seperti apa yang saya suka..I don't even care what people want to say about me..bbllurrbb..cause I only want to care what Allah will say about me..

ada sekali tu saya pergi Mid Valley dengan sahabat baik saya Sharifah Rosheeda..kemudian kita orang terserempak dengan member girls -member biasa- kita orang..masa tu saya dengan Iffa tunggu train nak balik Bangi..saya tak perasan girls ni ada kt belakang kita orang..semasa saya meninjau gelagat orang di train tu baru saya terpandang girls nie..saya bisik kat Iffa..pastu Iffa kata ''eh tu member aku laa''..then dia tegur..mula2 girls itu nampak tersipu-sipu malu..pastu, sedang kami sibuk berborak-borak..some of them kata "kita orang dah nampak korang lama tapi malu nak tegur sebab KORANG PAKAI TUDUNG LABUH"..

dalam hati saya ni sudah gelak terguling-guling..tapi muka masih berlagak cool + macho..tak sangka persepsi masyarakat terhadap orang yang pakai tudung labuh macam tu sekali..walhal saya masa tu tak adalah pakai tudung labuh sangat..

saya personally, anggap semua orang kat dunia ini sama...tak ada yang lebih dan tak ada yang kurang..contoh, meskipun saya duduk kelas depan saya nak SANGAT kawan dengan  budak2 kelas belakang..sometime, I ever wondered why people like to put a gap between group yang berbeza..sedangkan kita ni dicipta dengan cara yang sama dan proses yang sama..kenapa perlu ada gap..huuuhh..

to all my friend espicially you all yang tak sama kelas dengan saya...

Hai, assalamualaikum...saya Nuraini, boleh panggil Aini @ Miss Cool *kidding..saya suka berkawan dengan korang tapi korang -saya tak tahu kalau korang suka kawan dengan saya-..saya ni biasa2 jer..tak adalah pandai sangat *even duduk dalam kelas depan honestly saya biasa giler..saya suka tolong kawan dan orang yang nakkan pertolongan saya..saya suka menyayangi pada sesiapa yang menyayangi saya..saya suka ramai kawan..even kat sekolah saya pakai tudung 'labuh'..tapi hati saya mcam korang juga 'I'm rock bebehh'..hehehe..let's we become friends till Jannah..Nak tak?? sayang korang...

wassalam-Miss cool-

5 comments:

Ika said...

friend until Jannah, insyaallah :-)

aini shahroni said...

InsyaAllah my dear (^__^)

niezaaszniza said...

aini , saya suka pandangan awak .. yess .. friend till jannah :)

niezaaszniza said...

aini , saya suka pandangan awak .. yess .. friend till jannah :D

aini shahroni said...

insyaAllah..insyaAllah..insyaAllah..you find the wayy~~~
*maherah zain :-)