Instagram

Friday, July 6, 2012

The annoying behavior



Assalamualaikum wbrt..


As the previous promise, I would like to share some of the most irritated feature..*that happen to me


CAKAP TAK SERUPA BIKIN


SITUATION #1,
(in the class)


Aku tengah leka buat kerja...tiba2 perutku lapaq lalu aku mencari  makanan (dalam meja) yang aku beli waktu rehat tadi. Aku cuit sedikit roti sudin lalu aku telan:

Tibatiba "Weh tak baik makan dalam kelas, tak hormat cikgu. Nanti kamu kena minta maaf kt cikgu"

aisehman, dengan muka bersalah aku diam


(the other day, in the class)


Cikgu BM sedang beri penerangan "Kita perlu meletakkan...................."
tibatiba aku dengar 'krapkrupkrapkrup' then, aku bau 'urm sedap giler'
aku toleh sebelah....dengan muka yangtakbolehbelah aku pandang si manusia yang prihatin itu..


dalam hati 'bukan hari tu dia yang teguq kita supaya jangan makan dalam kelas ke'..HARI INI dia yang buat, bukan main selamba muka dia sedang mentadarah makan..dah lah cikgu kt depan tengah beri penerangan. pastu dah lah siap suruh aku minta maaf bagai...'argh, budak nie cakap tak serupa bikin, rasa nak bagi penampaq'


pesanan; orang yang macam nie memang banyak kat dunia nie. cakap banyak pun tak guna.urm lu pkir lah sendiri *aku dah banyak kali terkena dengan budak (sama) itu..tapi aku sabar jee..cool


SITUATION #2


(in the car)

POOONNN!! "Doi bengong betoi lah mamat (minah) nie..Dah tahu nak masuk kiri bagi lah signal. Ish suka menyusahkan orang betoi" 
dan seterusnya 'asdfghjklqwr'


(the other day, in the car too)

POONNN!! "Hekeleh, sikit2 nak hon..Tak boleh nak sabaq." dan seterusnya "Kita kalau nak jadi orang kenalah considerate sikit supaya nanti bila kita ada masalah orang lain akan considerate balik kat kita"

aku meng'iya kan je..dalan hati 'dah hang tak bagi signal memanglah orang hon..sekarang sapa pulalah yang bengong'

BRRURR...


pesanan; adoiyai, aku memang bermasalah dengan manusia macam ni..orang kata nak tengok kewibawaan seseorang itu terhadap hidupnya tengoklah ketika dia memandu kereta *orang macam nie memang banyak di sekeliling aku..hypocrite betol!!


SITUATION #3


(husband and wife)

"You tak pernah nak memahami I..Tak pernah memikirkan keperluan I..asyik I saja yang memikirkan dan menyiapkan keperluan you" hiba "tengok, semua barang2 I, semua I beli dengan duit I sendiri..You sedikit pon tak kisah"

"Lah, kan semua kad kredit, maybank I kat you..Pakai jer la buat belanja you..I kan sibuk..terlupa"

and it happend again and over again


(the other situation)

"hah, (nada marah) baju tak jemur lagi, rumah tak kemas..apa yang you buat kat rumah"

"Lah, mana I tahu baju ada dalam washing machine" 

"I saja tak bagi tahu you nak tengok you prihatin ke tidak..Tahu kerja I dirumah ni atau tidak"


pesanan; masalah wife dia nie aku sendiri pon tak paham..

situasi pertama-
dia nak perhatian suaminya tetapi atas kesibukan, suaminya asyik terlupa tentang keperluan 'keinginan' isterinya.

setuju, tak kalau aku kata apabila sesuatu pekerjaan yang bukan menjadi rutin harian kita, kita mudah lupa untuk melakukannya dan perlukan seseorang mengingatkan ia pada kita.


jadi,
samalah dengan situasi kedua, dah bukan jadi rutin suaminya menjemur baju dan mengemas rumah janganlah expact apa2 klo suaminya tak lakukan pekerjaan tu..


atau lebih mudah anggap saja suaminya itu memang terlupa.


okey, that's all..maybe next time I'll go further..before that I would like to give an advice to those people yang terasa with my comment. It's true ryte..And i'm sure it might happen to you anyway..so, pleasela, don't shift the blame to someone else if you did the same matter.. I mean, kalau korang tunjuk 1 jari kat orang, 4 jari akan return pada korang balik..Tak salah kalau korang nak beri teguran..tapi biarlah teguran yang membina yang mana disamping itu korang pon bersama-sama melaksanakan teguran yang korang beri. Jangan pula jadi ketam mengajar anaknya berjalan, okey guys??


p/s; sapa makan cili dia terasa pedas..mohan maaf dari hati ke hati..jangan marah nanti kene jual :-)