Instagram

Saturday, July 22, 2017

How to create an APP for android

As final year student-to-be, I am preparing myself for Final Year Project that I will be doing for my last two semesters. So, I have already started to plan what type of project I will run because of I have very limited time. Basically, in e&e engineering it has three type of project we can do; prototype, software or research based.

Prototype means student needs to build a hardware

Ni projek tahun tiga aku. Aku buat smart wheelchair using voice recognization. 
Wheelchair ni bergerak menggunakan arahan suara

Hasilnya, you guys can play video below.



Software means student has to create application that can be used by smartphone.

Image result for electronic final year project software


Research usually student will collect data, analyzing, doing experiment and others.

Aku nak cerita sikitlah, masa aku tengah cari maklumat pasal software dan cara-cara nak bina app kat smartphone untuk pengguna android, aku terjumpa ada satu website yang menyediakan cara nak buat app secara free. Sangat mudah weh!

Ni nama website tu

Ni antara jenis-jenis apps yang kau boleh buat

Contoh kalau aku nak buat apps pasal website AH Blog, aku hanya perlu click kat website, then masukkan url blog, pastu edit dan touch up. SIAP! As simple as that. Tapi kalau nak lagi kemas dan power, kena pandai main dengan HTML coding.


Ni contoh aku buat simple app untuk AH Blog

Kalau dah siap, dah preview dan dah puas hati. Akhir sekali, aku boleh publish app aku kat APPSTORE. Untuk pengetahuan, bila dah publish app tu di APPSTORE, setiap kali orang download app yang aku buat, aku boleh dapat income. APPSTORE yang akan bayar kat aku. Lumayankan? Boleh buat side income.

Boleh tonton video "How to publish"

Cuma, sebelum aku nak publish app kat APPSTORE, aku kena register dulu dan kena buat account di APPSTORE. Dan sekali register, kena bayar 25US dollar bersamaan RM108. Barulah boleh publish app tu. Buat app free, publish app kena bayar.

Tetapi, kalau app yang dibuat itu memang bagus dan digunakan oleh orang ramai, ramai orang download, bayaran RM108 tu celah gigi je. Cuma nak buat app yang bagus tu perlukan kemahiran dan kesenian sikitlah supaya target customer tu tercapai. Biasa app user friendly ni ramai orang suka.

Contoh, dulu lazada sebelum ada app kat smartphone, meraka hanya bina website je, tapi bila dah upgrade dan nak tarik lagi ramai pelanggan serta nak permudahkan urusan customer, mereka bina app pula.

Ni lazada website version

Ni lazada app version
Kantoi selalu shopping kat lazada >___<

Hopefully, this entry is useful for those who ever ask how to build a simple app. But, of course there have some other methods to build an application. This is one of the simplest way to build an app especially for beginner. However, this method only applicable for android user only, for iOS you need to find other app builder to create an app but I think the fundamental is still the same.

Untuk yang bakal buat FYP, all the best for you guys and may Allah ease everything! Doakan aku juga tau. Thank you for reading!

Love,
AH

No comments: