My Journey


Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun pernah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini.
[3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Instagram

Monday, April 3, 2017

Place I plan to go in 2018

bismillah

setiap orang ada cita-cita tersendiri. Ada orang nak beli kereta best, ada orang nak beli rumah besar, ada orang nak dapat pekerjaan yang bagus so that boleh jana duit yang banyak. Kan? So, macam aku pergi travel adalah cita-cita terbesar aku. Aku suka jalan-jalan, lihat tempat baru, belajar culture baru, ambil gambar permandangan dan bangunan yang unik dan yang paling utama dapat blend diri dengar nature and new environment.

Aku bercita-cita untuk pergi banyak tempat kat bumi ni, walaupun tak lama, at least dapat lalu pun jadilah. Aku teringin nak gi travel yang ala2 backpacker macam matsaleh tu, guna public transport as main transport, dapat merasa tidur dalam train yang makan masa berhari-hari, dapat rasa pelbagai taste coffee kat tempat2 yang aku pergi, dapat capture sunset dan sunrise dan banyak lagi.

so far, antara tempat yang aku dah pergi;

Dalam malaysia
-Sabah
-Sarawak
-Terengganu
-Kedah
-Pahang
-Perak
-N.Sembilan (matrik)
-Selangor/KL (rumah)
-Johor (degree)
-P.Pinang
-Melaka (kampung)

Luar malaysia
-Brunei
-Aceh
-Korea

kalau dalam malaysia dua negeri yang aku belum jejak lagi, Perlis dan Kelantan. InsyaAllah, I will cover the two places this year. So, my next plan;

Upcoming place I plan to go next year
-Jakarta
-Jogja
-Palembang


Future plan in next two years
-Korea
-Japan
-Turki
-China

tapi dalam perancangan aku nak gi travel ni, aku juga tengah simpan duit untuk beli benda yang aku dok idam2: DSLR camera (kalau tak dapat dslr tapi dapat yang quality bagus pun okey je) dan gopro. Tapi problem sekarang, aku tak tahu nak jana duit dari mana, kalau setakat nak tunggu duit tajaan or duit parent memang lambat juga la.

so macam mana ye? ada idea tak?


No comments: