Instagram

Thursday, January 5, 2017

Leaving sin

Bismillah.

Hai dear blog!
Here I want to share Kak Fynn's sharing
Hope it benefit me and everyone who read it
InsyaAllah

(Can listen to her full sharing at her facebook page)

notes: nota adalah dari seminar "protect your house" by sheikh wael.
.
1) SEEK ALLAH'S HELP

yaa muqallibul quluub,
thabbit qalbi 'ala diinik
.
sbb HANYA الله yg mampu membolak-balikkan hati. bukan pakar motivasi. bukan mak abah. bukan kawan. hanya dia.
.
2) TELL SOMEONE YOU TRUST
.
keyword: trust. maknanya org itu kena trustworthy. kita lebih kenal kawan baik kita. dia mungkin the bestest friend we have, tp mungkin kekurangan dia adalah bahagian amanah rahsia-- so dont. cari org yg mampu.
.
3) ELIMINATE YOUR STASH
.
buang licin. jgn simpan2 WALAU utk kenangan. lupakan. move on. otak kita ada sejenis kimia yg terembes bila kita mengenang. buat kita rasa rindu. buat kita nak balik. contoh: tiba2 teringin nak makan kuah lodeh mak kita. kau akan usaha balik kampung. sbb nak jugak.
.
4) SMALL GOALS
.
kita kenal diri kita. kalau mampu cold turkey-- tahniah. kunci istiqamah adalah pelan2 kayuh utk majoriti kita. kalau biasa buat dosa 7 hari seminggu, buat gap. cabar diri utk tahan tak buat sehari. pastu 2 hari. pastu 3. konsisten.
.
5) EXPECT TO FALL
.
akan ada harinya kita down. mcm dah diet 20 hari. masuk hari ke 21-- nangis. hahaha. makan minyak balik. xpe. start over. kecikkan lagi goals. sampai kita mampu.
.
6) NEW HABIT
.
cari hobi baru. yg kita suka. menulis, jogging, riding, melukis. apa2lah. and invest in it. buat sibuk.
.
7) BE HONEST IN BEING CURED
.
mmg الله kira effort. kalau gagal pun الله ttp kira. tapi kena tau yg effort itu adalah effort yang BENAR. bukan sejenis saja2 dan main2. xpe. الله tau niat kita. org pikir apa semua tak penting.
.
8) REMEMBER CONSEQUENCES
.
kita akan mati. maka matilah dgn kematian yg baik. fikir kesan benda2 kita buat. fikir  kalau mati dlm keadaan melakukan dosa itu. fikir dibangkitkan dlm dosa itu. hadap الله dlm keadaan itu. adui..
.
9) LEARN MORE ABOUT THE SIN AND CREATE AWARENESS
.
iqra' iqra' iqra'. baca byk2 ttg masalah kita. do research. commit. kemudian buat awareness. help people.
.
yes.
percayalah--
akan الله kuatkan kita bila kita nak kuatkan orang.
akan الله tolong kita bila kita nak tolong orang.
.
islam ini agama sama2.
maka jom.
:)

1 comment:

happy life said...

hii.... it looks like great :) please visit my new blog. thank you :D