Instagram

Monday, February 22, 2016

Minyak dan Test

Aku tengok dia dari jauh
dia sedang ralit membelek phone
Tinggal 10 minit lagi
Sebelum test petang itu bermula
Test petang itu dibuat di P16

Haih
Dia ni tak tengok jam ke?
Sesampai dia di kereta
Kunci dipulas
Meter di dashboard menyala

Kelip
Kelip

Meter minyak berkelip-kelip
Tanda minyak nak habis
Dia mula cuak
Dalam fikiran dia ada dua benda

Pergi test,
kereta berhenti kat tengah jalan.

Pergi isi minyak,
comfirm nanti terlambat pergi test.
Gear reverse ditolak
Kereta hitam dia meluncur laju
bergerak tanpa sempat dipandu

6 minit
5 minit
4 minit

Eh, apa dia buat ni?
Kenapa belok ke kanan?
Dia nak ke mana?
P16 kat sebelah kiri!

Laju kereta meluncur
Seolah mahu melawan sunnahtullah
Perjalan yang mengambil masa 20 minit ke stesen minyak,
Dia yakin dia mampu buat 4 minit

Dia gila!

Selesai isi minyak 10 ringgit
Cukup sekadar menghilangkan kelipan di dashboard.
Dia pecut keluar dari stesen minyak
Lajuu

Jalan raya penuh kereta
kiri kanan kereta sibuk memotong

1 minit tinggal

Pecuttt
Dia sedar hakikat dia
Tak mungkin sampai pada masanya
Huh

Kereta di park depan bangunan P16
Jam dashboard menujukkan dia lewat
6 minit

Sepi
koridor depan dewan lengang
Semua pelajar dah ada dalam dewan
Mungkin sekali sedang bertungkus lumus menjawab ujian

Huh
Dia berbelah bagi
Sama ada mahu rempuh masuk dewan
Atau, patah balik dan cipta 1000 alasan
Hati dia mengumil.
Apa tarbiyah yang tuhan mahu ajarkan.

Sunday, February 21, 2016

Nak aktif menulis balik

Bismillah

wait!
3 months?
seriously?
3 months ive been not writing anything in H.E.R.E
wait? it shud be 'in' or 'at'?

haha.
apa-apa jelah!

hmm.
well, sekarang dah masuk sem 4
masih di uni yang sama,
course yang sama.
eheh.

aku tak tahulah apa yang aku busy sangat sampai
dah lama tak update entri baru.

eh.
lupa!
aku kan daie
memang sepatutnya busy kan?

eh.
lupa!
aku ada satu.. dua.. haa tiga social network yang lain
so, tinggallah blog ni disarangkan dengan bird nest
eiyuw..
ada lendir-lendir disana-sini

no!
im serious!

*muka berkerut*

******

tadi aku check entri lama..
ada post pasal trip ke Korea tak update lagi

weh!
tu zaman bila punya tu??

beellyy goood dearself
awat buat kerja separuh jalan ni??
huh


******

sekarang aku kat library.
sejuk tahap ayahanda chowkit

nak cari mood study
esok petang test Basic Power.

serious, guwa tak power babe!!
tsk..
tsk..


okey, tolong tembakkan doa lebih untuk aku
for those yang terbaca entri aku
(eh, masih ada pembaca ke blog ni? tsk tsk)


******

azam aku bermula hari ini..
aku nak aktif balik menulis

azam ye
azam

tulis tu nak bagi matang sikit
dan yang penting ada content

bukan macam entri ni
entah apa aku tulis
tsk tsk


******

insyaAllah, aku cuba update pasal trip Korea tu

aku cuba okey?

walaupun aku tahu aku busy
hahaha

entah, sejak bila budak engineering busy eh?
bukan sepatutnya cool and steady ke?
kih kih kih

no!
bukan sebab engineering aku perlu busy-kan
tetapi,
Dnt

(dakwah dan tarbiyah)

******

Dnt itu nyawa aku
so aku kena perform se-Ihsan yang mungkin
semua benda aku buat
adalah untuk jalan Dnt

Study
Menulis
Life
Everything

untuk menuju Allah dan Rasul

dan aku berazam nak menulis kembali ni
adalah untuk Dnt,
untuk Allah dan Rasul..

tiada sebab lain
tajdid niat
moga aku sabar

sabar untuk semua perkara
sabar untuk keep on writing

lillahita'ala
Allahu ghayatunna!


Ai-Shah