My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Heart of blog

Sunday, December 25, 2016

Smell of rain

Bismillah

Hai, dear blog!
alhamdulillah
it's raining outside
I love the smell of rain
I feel alive and in love
hehehe

alhamdulillah


study with my buddy, cik aida
tomorrow we have numerical method paper
so, please shot some du'a for me and my friends
and may Allah ease everything for us
succeed in dunya wa akhirah

till then
byeee

Friday, December 23, 2016

7 hari mencintaiku

bismillah

hai dear blog!

I wanna share one of my favorite novel that I read about 4 years ago
when I was in form 5
I didn't buy the novel but I borrowed it from my friend
7 hari mencintaiku

4 years back then
I was the one who is really admire siti rosmizah's writings
she is superb and amazing!
she always make me living into
every characters she brings in her writing
and I never end reading her novel
unless I did cry at least once

7 hari mencintaiku
is quite thick novel I must say
and the thickest novel I ever read in my whole life
but well I did finish one book for one night
and of course I sacrifice my beauty sleeping just to get to know
what it is 7 hari mencintaiku
even though the next day I have biology class in the morning
hahaha honestly I can't stay focus in class
not because I felt sleepy but to be true
the characters and scenes in the novel keep rolling in my head

the characters' emotions I feel it kinda alive
hahaha.. I love khuzairi's character
His love toward Mia
is sooo charming
hahaha

okey that's it
until then
byeee


Image result for 7 hari mencintaiku
                                          credit

Thursday, December 22, 2016

Cant wait

Bismillah..

Hai dear blog,
How are you?

hehehe
sudden post and presence out of nowhere
I am good and feel quite excited
Cant wait for up coming event next year

3.3.2017
insyaAllah
I will tell you what it is when the time comes
hehehe
though, the date is still quite long journey to go
but please do pray for everything yea

now I am in study week mood,
not really study lar
just chilling out and try to counter back everything into the place
please make a du'a for me yea
my first paper starts this 26.12.2016
then, a week gaps
after that non stop papers to face
this semester I have 5 subjects to be covered
quite tough
insyaAllah, I will try my best

for next semester, I will specify my study field
so insyaAllah, I will further my study on Biomedical Electronic Engineering

my new timetable for next semester

I have about 3 semesters before I graduate for Electrical Engineering Student
insyaAllah :-)
these 3 last semester might be the most challenging semester ever
but I hope Allah will help me to survive


okey, until then
I will update anything more here
hmm not promise but insyaAllah
byee


Sunday, April 24, 2016

Secawan cappucino

Bismillah

hai peeps!

it's been while not to see you guys here
*kofkofkof*

so, what have you been up to today?
hopefully you guys are doing super great things :-)

kebelakang ni,
aku asyik terasa nak ber-leisure dekat coffee cafe
tapi kat area sini aku tak tahu kat mana port yang best
dan tambahan aku tak cukup duit untuk ber-leisure2 dengan sewenang-wenangnya
(sewenang-wenangnya means guna tanpa kepentingan dakwah)
aku rasa dah lama tak minum coffee sambil layan senaskah buku
which now I have so many book to be read
banyak gila!

haritu aku habiskan voucher buku RM250
untuk beli buku fikrah
tak dapat beli semua buku
voucher dah habis
huhuhu

okeylah..
malas nak taip dah
2 jam aku dok pikir nak tulis apa
hui hui hui
tunggulah bila idea ada mencurah-curah
aku update sampai kencang

insyaAllah

Sunday, April 10, 2016

Sejenak berdoa

" Ada masa,

Kita kena duduk sejenak, berdoa pada Allah.

"Ya Allah,

Dahulunya aku bersama dengan barisan ikhwah akhowat yang mencintai jalan dakwah,
Tapi kini aku semakin jauh dari jalan itu,
Aku semakin dekat dengan jahiliyah,
Aku semakin jauh dari cintaMU,

Ya Allah,
Banyaknya dosaku,

Kini apa yang aku harapkan adalah secebis kekuatan dariMU,
Kekuatan untuk aku bangkit kembali ke jalanMU,
Aku menyesal ya Allah,
Aku tidak mahu tergolong dalam golongan mereka yang rugi.

Bantu aku ya Rabb. "

Ikhwah akhowat,

Disaat kita merasa diri sudah mula futur, rintihlah pada Allah.

Segera dalam taubat.

Panjatkan doa.

Moga Allah taut kembali hati kita di jalanNYA. "

Sunday, March 13, 2016

J.A.N.J.I yang telah terpatri

Allah, aku serahkan mereka padamu.
Berilah kefahaman pada mereka dalam ad-Deen Mu. Biarlah hidup dan mati kami hanya untukMu.
Sesungguhnya Engkaulah Murabbi Agung.

Wahai jiwa,sesungguhnya kamu telah berjanji kepada Rabbmu setiap hari di saat kamu berdiri dan membaca
"Hanya kepadamu kami menyembah dan hanya kepadaMu kami memohon pertolongan".

Wahai jiwa, bukankah dalam munajat ini kamu telah berikrar tidak akan menjadi hamba selain kepada Allah, tidak akan meminta pertolongan selain kepadaNya.
Tidakkah kamu telah berikrar untuk TETAP KOMITMEN pada Shirootol Mustaqim yg terbebas dari kerumitan dan liku-liku perjalanan.... Tidakkah kamu pernah berikrar utk berpaling dari jalan org² yg sesat dan dimurkai Allah?

Kalau memang demikian.. hati²lah wahai jiwa..
Janganlah kamu langgari janjimu setelah Dia engkau jadikan sebagai pengawasmu. Janganlah engkau MUNDUR dari jalan yg telah ditetapkan oleh ISLAM setah engkau jadikan Allah sebagai saksimu.
Hati²lah jangan sampai engkau ingkar setelah beriman, jgn tersesat setelah mndpt petunjuk, janganlah engkau fasik setelah beramal.

Hai para Daie, BILA kamu mengharuskan diri anda untuk komitmen terhadap janji yg diikrarkan 17 kali dlm sehari itu, kemudian kamu mewajibkan supaya kamu meniti tangga menuju matlamat itu?

Monday, February 22, 2016

Minyak dan Test

Bismillah

Aku tengok dia dari jauh
dia sedang ralit membelek phone

Tinggal 10 minit lagi
Sebelum test petang itu bermula
Test petang itu dibuat di P16

Haih
Dia ni tak tengok jam ke?

Sesampai dia di kereta
Kunci dipulas
Meter di dashboard menyala

Kelip
Kelip

Meter minyak berkelip-kelip
Tanda minyak nak habis

Dia mula cuak
Dalam fikiran dia ada dua benda

Pergi test,
kereta berhenti kat tengah jalan.

Pergi isi minyak,
comfirm nanti terlambat pergi test.

Gear reverse ditolak
Kereta hitam dia meluncur laju
bergerak tanpa sempat dipandu

6 minit
5 minit
4 minit

Eh, apa dia buat ni?
Kenapa belok ke kanan?
Dia nak ke mana?
P16 kat sebelah kiri!

Laju kereta meluncur
Seolah mahu melawan sunnahtullah
Perjalan yang mengambil masa 20 minit ke stesen minyak,
Dia yakin dia mampu buat 4 minit

Dia gila!

Selesai isi minyak 10 ringgit
Cukup sekadar menghilangkan kelipan di dashboard.

Dia pecut keluar dari stesen minyak
Lajuu

Jalan raya penuh kereta
kiri kanan kereta sibuk memotong

1 minit tinggal

Pecuttt

Dia sedar hakikat dia
Tak mungkin sampai pada masanya
Huh

Kereta di park depan bangunan P16
Jam dashboard menujukkan dia lewat
6 minit

Bang!!
koridor depan dewan lengang
Semua pelajar dah ada dalam dewan

Mungkin sekali sedang bertungkus lumus menjawab ujian

Huh
Dia berbelah bagi

Sama ada mahu rempuh masuk dewan
Atau, patah balik dan cipta 1000 alasan

Hati dia mengumil.
Apa tarbiyah yang tuhan mahu ajarkan.

Tsk

Sunday, February 21, 2016

Nak aktif menulis balik

Bismillah

wait!
3 months?
seriously?
3 months ive been not writing anything in H.E.R.E
wait? it shud be 'in' or 'at'?

haha.
apa-apa jelah!

hmm.
well, sekarang dah masuk sem 4
masih di uni yang sama,
course yang sama.
eheh.

aku tak tahulah apa yang aku busy sangat sampai
dah lama tak update entri baru.

eh.
lupa!
aku kan daie
memang sepatutnya busy kan?

eh.
lupa!
aku ada satu.. dua.. haa tiga social network yang lain
so, tinggallah blog ni disarangkan dengan bird nest
eiyuw..
ada lendir-lendir disana-sini

no!
im serious!

*muka berkerut*

******

tadi aku check entri lama..
ada post pasal trip ke Korea tak update lagi

weh!
tu zaman bila punya tu??

beellyy goood dearself
awat buat kerja separuh jalan ni??
huh


******

sekarang aku kat library.
sejuk tahap ayahanda chowkit

nak cari mood study
esok petang test Basic Power.

serious, guwa tak power babe!!
tsk..
tsk..


okey, tolong tembakkan doa lebih untuk aku
for those yang terbaca entri aku
(eh, masih ada pembaca ke blog ni? tsk tsk)


******

azam aku bermula hari ini..
aku nak aktif balik menulis

azam ye
azam

tulis tu nak bagi matang sikit
dan yang penting ada content

bukan macam entri ni
entah apa aku tulis
tsk tsk


******

insyaAllah, aku cuba update pasal trip Korea tu

aku cuba okey?

walaupun aku tahu aku busy
hahaha

entah, sejak bila budak engineering busy eh?
bukan sepatutnya cool and steady ke?
kih kih kih

no!
bukan sebab engineering aku perlu busy-kan
tetapi,
Dnt

(dakwah dan tarbiyah)

******

Dnt itu nyawa aku
so aku kena perform se-Ihsan yang mungkin
semua benda aku buat
adalah untuk jalan Dnt

Study
Menulis
Life
Everything

untuk menuju Allah dan Rasul

dan aku berazam nak menulis kembali ni
adalah untuk Dnt,
untuk Allah dan Rasul..

tiada sebab lain
tajdid niat
moga aku sabar

sabar untuk semua perkara
sabar untuk keep on writing

lillahita'ala
Allahu ghayatunna!


Ai-Shah