My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Instagram

Tuesday, June 9, 2015

engineering untuk akhirat?

pernah je rasa nak give up
rasaaa penat sangat
bila aku mengadu

"engineering ni nak bunuh aku ke?"

"aku dah tak laratlaa"

"aku tak faham apa yang disumbat dalam kepala otak aku ni"

"aku nak buat sesuatu yang aku nampak hasilnya"

"aku nak belajar something yang aku boleh apply terus dalam kehidupan seharian"

"aku stress sangat, tolonglah aku nak quit study"

"sistem universiti ini membunuh aku, aku tak larat, lepas kuliah, quiz, lepastu test yang tak sudah2 kuliah balik, test lagi, lepas tu final.. apa nie?? engineering..kau menyakitkan aku"

yadada..yadada...

sigh

sobs

sigh

sobs

aku tak tahu untuk kali ke berapa aku berperasaan sebegini
aku rasa loser sangat sebab aku senang sangat rasa down

walhal, aku tahu, aku sedar,
aku amik engineering ni adalah atas kemahuan aku sendiri
tiada siapa yang paksa

walhal, aku sedar, aku faham
keberadaan aku disini adalah diatas kehendak-Nya
dia nak mempertemuan aku dengan tarbiyah-Nya

walhal, aku faham, aku mengerti
aku dilahirkan dimuka bumi ini memang untuk bersusah-susah
kerana aku adalah ABID dan KHALIFAH

dua tugas yang tak mudah
berat untuk dipikul
sehinggakan gunung ganang bisa hancur jika tanggungjawab ini diberi pada mereka

Allahu rabbi,
kuatkan aku ya Allah..

"Allah tidak akan membebani hambaNya melebih kemampuannya"

duhai Aini
bergembira Allah memilih untuk untuk belajar engineering
kerana Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat mu

hakikatnya, engineering banyak mengajar aku
erti kebergantungan pada yang abadi
yea, DIA..
bergantung pada DIA
yang MAHA BIJAKSANA
yang MAHA PERKASA
yang MAHA TELITI
yang MAHA KAYA
yang MAHA ESA

kerana aku bukan pelajar pandai semula jadi.
aku diberi peluang Allah untuk berada disini
peluang yang bukan semua orang boleh dapat
peluang yang mungkin ada orang bermati-matian inginkan

Allah..
bersyukurlah duhai hati

hmmmm
Allah, tabahkan aku..
golongkan sebagai hambaMu yang bertakwa dan sentiasa bertasbih memuji Mu

duhai engineering,
I know you're easy
so, be easy on me

dengan nama Allah, pemilik kekuatanku

No comments: