Instagram

Monday, June 8, 2015

Bila iman kita lapar

dengan nama Allah, pemilik hati aku..

pernah tak rasa,
ada satu masa tu kau rasa lost
rasa macam ada something tak kena
rasa macam hati ni kosong sangat
otak jangan katalah
asyik dok merawang entah kemana
nak study, takde mood
nak makan, rasa malas'
buat tu tak kena
buat ni tak kena
dah cari macam2 benda untuk diisi kekosongan dalam hati
tengok movie, sampai bermarathon
tengok kpop, entah berapa episod
tapi still rasa
KOSONG

pernah tak rasa?

hmmmmm..
ketahuilah..
kosong itu adalah apabila iman kita sedang kelaparan
kalau perut kita rasa lapar
tekak terasa kering
perut mula keroncong
senang kata macam2 sign lah mucul bila perut terasa lapar

tapi,
kalau iman terasa lapar..
ia juga punya simptom..
simptomnya, yang kosong itulah
rasa resah tu
rasa lost tu
rasaa kehilangan yang kita pun tak pasti tu

hmm, cuba kalau bila perut kita lapar..
lapar yang sangat ni..
tapi, tanpa kita sedar
kita silap masukkan makanan yang tidak sepatutnya dalam perut
apa akan jadi?
sakit perut?
cirit birit?
muntah-muntah?

dahlah lapar
bila makan salah makan pulak
maka perut yang sakit kerana lapar tadi
bertambah sakit kerana kesilapan kita bagi makanan yang salah pada perut

begitu jugalah
iman kita..
bila iman kita lapar,
kemudian kita salah beri makanan yang betul
maka, bertambah parahlah sakit iman kita tu

iman ni, sama macam perut (jasad) kita
ia perlukan makanan
macam jasad kita
jasad kita perlukan makanan yang elok2, yang bagus2..
sama jugalah macam iman..

jadi untuk buang dan elak rasa kosong tu,
rasa lost tu,
rasa yang tidak tenang tu,
maka harus kita sentiasa beri makan pada iman kita
seperti mana kita beri pada jasad
insyaAllah, segalanya akan jadi lebih baik..

baik makan yang diberi
maka baiklah iman kita nanti
 :-)

moga Allah rahmati kita

Verily, in the remembrance of Allah do hearts find peace. (13:28)

1 comment:

Maria Firdz said...

nice entry... thanks for reminder...