My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Heart of blog

Monday, April 27, 2015

Anehnya Tuhan

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Dunia ini terlalu durjana padaku..

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Untuk mengalah berputus asa..

Pernah satu ketika,
Aku merasa,
Aku tak punya segala apa yang aku inginkan...

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Akulah yang tuhan sengaja susah-susahkan...

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Tiada wang yang cukup untuk aku berbelanja...

Pernah satu ketika,
Aku merasa
Cukuplah, aku dah penat. Aku dah mengalah. Aku dah putus asa.

Tapi.....

Anehnya Tuhan,
Dia tetap memanggilku

Anehnya Tuhan,
Dia tetap mahukanku

Anehnya Tuhan,
Dia tetap kutip aku

Anehnya Tuhan
Dia tetap nafaskan aku

Anehnya Tuhan
Dia tetap beri harapan padaku

Anehnya Tuhan
Dia tetap aturkan untukku rezeki yang tidak pernah aku sangka2 hadir

Anehnya Tuhan
Dia tak pernah cukup,
Untuk uji
Untuk aku tahu
Untuk aku menyakini
Setiap kesusuhan itu akan hadir kesenangan dipenghujungnya.

Anehnya Tuhan
Masih mahukan ku
Meskipun aku sering "merasa2"
Menyangka-nyaka
Yang tidak2 tentang Dia

Anehnya Tuhan
Kerana jahatnya aku
Masih dibalas dengan BAIKNYA Dia.

Terima Kasih Tuhan
Untuk setiap rezeki yang tidak pernah mampu aku hitungi. Segala puji untuk Allah.

Wednesday, April 15, 2015

Aaa, kucingku 2

Aaa, dimanakah kau sayang..
Kakakmu merinduimu

Aku lemah....
Sayang...
Aku mahu berjumpa denganmu
Walau hanya secuma

Kakakmu sangat merinduimu
Sayang..

Dengarkanlah tangisan hiba kakakmu ini

Huh
Redhakah aku akan pemergian dia?

Ya Allah
Aku lemah...
Kuatkan aku..

Sayang.....

Monday, April 13, 2015

Aaa, kucingku

Ingatkah kali pertama kita berjumpa?
Masa tu, lebih kurang 4 tahun yang lalu. Aaa dulu hadir 5 beradik, tapi hanya Aaa sahaja yang bertahan untuk hidup.

Aaa hadir untuk mengubati rindu kami pada App. App yang telah pergi meninggalkan kami. App tu kucing pertama kami.

Aaa hadir membawa sinar harapan baru buat kami. Banyak yang persis antara Aaa dan App.

Warna bulu
Ekor panjang
Baik
Dengar kata
Cuma yang beza
App dulu lincah, suka bermain.
Aaa pendiam dan lebih suka mendengar dan memerhati.

Tapi, akak tak pernah membezakan Aaa dan App. Akak sayang dua2 sama. Sebab itu nama kalian pun hampir sama.

App sudah pergi meninggalkan kami.
Kami sedih
Kami hiba

Tapi, ketika hadirnya Aaa
Kami sudah redha akan kepergian App

Kami sayang Aaa
Akak sayang Aaa
Akak cintakan Aaa
Kita satu family kan sayang..

Aaa, sejak dua hari yang lalu
Sebelum akak pulang ke sini
Akak tahu Aaa sedang sakit.
Akak nampak sayang..
Akak turut rasa kesakitan itu..
Akak tahu Aaa sedang berjuangkan sesuatu
Akak tahu Aaa nak beritahu kami sesuatu..
.
...
....

Aaa sayang..
Pagi tadi,
Ibu kata Aaa tak ada kat rumah
Aaa pergi mana sayang?
Aaa, kan belum sihat?

Pulanglah sayang..
Ibu tunggu tu..
Sayang mahu ke mana?
Sayang belum sihat lagi, bukan?
Sayang rehatlah dirumah..

Aaa, akak rindu Aaa..
Akak doa Aaa tidak apa2..
Pulanglah sayang.............

Aaa janji dengan akak kan, untuk tunggu akak pulang semula?
Aaa janji untuk tunggu akak, bukan?
Aaa janji, bukan?
Aaa?

Sayang, akak..
Sayang, akak..
Sumpah sayang akak rasa lemah sekarang ni. Akak menangis dari tadi. Akak tak tahu kenapa..
Sayang, Akak, nak Aaa elok2 saja.

Sayang, akak..
Janganlah pergi dulu..
Akak belum puas lagi bersama sayang
Akak rasa akak banyak buat salah dengan sayang..

Sayang, akak..
4 tahun sayang..
Bukan suatu masa yang singkat..
Akak juga tahu 4 tahun itu macam2 dugaan yang Aaa alami..

Aaa, sayang akak..
Pulanglah yea..
Akak tak puas lagi bersama mu sayang
Sayang..
Dengarlah tangisan kakak mu ini..
:'(

12/4/2015

Friday, April 10, 2015

Muslimah in the making

Hidupkan aku..
Bangkitkan aku..
Matikan aku..
Dalam beriman kepadaMu..
I dont know what will happen next
I dont know who will come in in my life soon
I dont know where will I be placed another sometime
But, I hope anything happen in future
I will be Your good slave,
A good caliph,
A good daughter,
A good human being,
A good wife,
A good mother,
InsyaAllah..
Izinkan aku, Allah..
ME

Thursday, April 9, 2015

Cita-cita aku dulu

Hai, assalamualaikum!
Selamat malam!

Ngeee. Dah lama tak update cerita kat belog tersayang ni kan.. Rindu gedebam gedebum rasanya.. hehe..

Dulu aku bercita-cita nak jadi pilot. Sebab aku suka travel dan aku suka berada diatas awan. Rasa bebas tahuu. Tapi, disebabkan cita2 yang tak kesampaian. Aku pun verangan nak pasang angan2 kahwin dengan pilot.

Ceh! Pinggang tak seramping pramugari ada hangan nak kan pilot yang kacak lagi berseri. Maap maap.

Tapi tu hangan2 mak jemah je. Well, jodoh tu. Takde sapa yang tahu. Kecuali yang Menciptakanya. Kadang2 kita bercinta bagai nak rak dengan orang tu, tapi endingnya kita dengan orang lain. Tambah pula, yang kita tak kenal. Tambah pula dia seorang juruterbang. Tambah pula kacak dan berseri. Tambah pula kau dah mula lagi inchi Aini. Keh keh keh.

Alahai. Rindulah pada bakal suami. Tazabar rasanya nak berjumpa. Nak tepuk2 muka dia. Walaupun sebenarnya tak tahu siapa gerangannya. Kih kih kih.

Well, while some girls are busy looking for a rich husband, I am busy trying to be a rich wife.

Chow
Me
Muah ciked
Keh keh keh.