My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Some pieces of puzzles

Sunday, April 28, 2013

#Pengalaman: Temuduga - Macam tu ek?

Assalamualaikum!
and  amigos!!

acana life? okey? stress? gembira? rasa nak terjun gunung? aha!

stop it -,-"

bersyukurlah weh, kalau tak mampu bersyukur dengan perkara kecil usahlah kata nak syukur dengan perkara besar.. yea dok?

kalau kita,
masih bernafas? syukur
masih berjalan? syukur
masih melihat? syukur

all you need, is, apprieciate with what you have before it become what you had.. okey, baby? GOOD!!!

urm....
nie nak cenghitalaa nie... pasai interbiu tuu... honestly, that is not what I expect.. I ain't said, I'd well-prepared for everything..but, it's just a little shock for me..

huh!
okey..

mula2 masuk ujian melukis, satu jam.. dalam dewan.. kendian, selepas ujian melukis, mula laa sesi bertemu dan diduga..alhamdulillah aku dapat sesi pertama, kalau tak, kena tunggu sampai berjam-jam...

interbiu dibuat dalam bilik yang agak besar , ada 4 panel, setiap satu panel ada dua orang, so kiranya dua lawan satu, maksudnya..dua interviewer satu calon..dan aku dapat panel yang ke-4..

okey nak pergi ke part yang sadis..

macam nie, sebelum interbiu tu aku ada collect beberapa soalan dari senior archi.. basically, diaorang kata penemuduga tu akan tanya beberapa soalan.. contoh;

  • tell us about your life
  • why you choose architecture
  • who the famous/the one who you respect in architecture field
  • the building you like, why
  • bla bla bla
aku kononlah bajet dapat semua soalan tu..so,aku studylah sikit..then, when the time came...pergh!!!!dia tanya aku dua soalan jer?? aku rasa akulah calon yang paling cepat ditemuduga..tak sampai 15minit kowt..

bila dia cakap,

''okey, anything you want ask me?"

aku rasa eh, dah nak habis ke?? seriously, aku rasa agak down sikit time tu.. aku mula rasa nak nangis, rasa nak meraung, rasa macam 'wwwwhhhhhyyyyyy???? tak layakkah aku untuk berpimpinan tangan dengan course yang aku giler2 nak belajar???'

Ini tidak adil, tidak adil  bagi ku -yuna

huh!

I don't know.. tapi, kalau fikirkan balik..memang ramai bakal budak archi yang lebih hebat dari aku.. diaorang bawak hasil2 drawing diaorang dari rumah..pergh!! sumpah, aku rasa drawing aku ke laut cina selatan sana..

tambahan lagi,aku nie memang bukan budak LK, dan tak pernah ambil kelas art melainkan masa sekolah rendah dan form1 hingga form3..

I just draw what come from my heart..

wuuuuuuuu....
wuaaarggghhh!!

okey, stop it!

at least I'd tried my best!! dan aku tak pernah cakap se-konfiden itu dalam bahasa inggeris pada orang lain.. aku rasa aku perlu tengok pada angle yang lain, even aku tak diberi peluang yang lama untuk bercakap siapa yang aku admire dalam archi field or architect yang aku kagum kat Malaysia or building yang paling aku suka dan terinspirasi, tapi aku dapatlah cakap kenapa aku nak belajar archi dengan konfiden..

takpelah...
Allah itu tahu yang mana terbaik untuk kita..

andai bukan rezeki aku dapat study kat uitm, aku tetap akan teruskan melangkah hingga aku diberi peluang dan ruang untuk berlajar juga dalam bidang ini..sebab aku memang nak belajar..

mungkin juga ada perancangan Allah yang lebih hebat.. mungkin Allah sempitkan jalan ini, supaya aku mencari cara lain untuk mendesign semula jalan itu agar lebih luas..

tiada jalan pintas untuk berjaya, kannnn??

okey, till then
XOXO

ops! sebelum terlupa.. Aku nak ucapkan terima kasih banyak2 pada Ibu aku.. terasa pengorbanan dia yang bersungguh-sungguh nak aku berjaya dalam course yang aku nak belajar..Abah aku yang memantau dari jauh segala urusan temuduga ini berjalan lancar... dan juga abang angah aku, yang jadi driver untuk ke sana..*yelah, aku mana tahu drive kat sana kannn..dan takde lesen lagi pun...* dan dan dan juga untuk semua yang mendoakan saya..terima kasih banyak2.. Moga Allah merahmati kalian :)
 

9 comments:

Nurul Aini said...

Resultnya tak keluar lagi kan? Temuduga ni kalau sekejap je tak semestinya tak berjaya..jangan fikir macam itu. Akak dulu interview pun macam Aini juga. Don't worry..insyaAllah..ada rezeki tu.

aini shahroni said...

@Nurul Aini ha'ah...tak tahu lagi..thanks akak..huhuhu..insyaAllah..

Anonymous said...

Ainiiii, ni iffa
it's okay . kalau ini yng terbaik but Aini, pasti Allah beri. dun worry kay
alhamdulillah dh lps intrvw, msty lega :)

ammelia yusoff said...

@aini shahroni InsyaAllah, kalau ade rezeki tak kemana ^^

nea lopah said...

gud luck yer adik!

aini shahroni said...

@Anonymous terima kasih iffa.. huhuhu..

aini shahroni said...

@ammelia yusoff insyaAllah..thanks awak :)

aini shahroni said...

@nea lopah terima kasih kak ;)

aini shahroni said...

okeylah tu dek..maybe dia tak tanya lebih sbb dia nampak adek profesional kot!..haha..