My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Instagram

Friday, January 18, 2013

Bancian #1 :Gambar

Bismillahirahmanirahim

Assalamualaikum, you guys!! apa kabaq anda semua? ehhh ehh.. tak perlu jawab kat sini..jawab dalam hati jer..

aku sekarang nie semakin mengerti masalah yang dialami oleh segelintir blogger diluar sana..apa dia??

KEHILANGAN IDEA UNTUK MENGHUPDATE ENTRY




barulah aku paham..boooooo, Aini loser!! boooo!! dah berapa banyak entri aku yang dah masuk draft.. kenapa?? sebab aku tak mampu nak menghabiskan ayat2 yang aku karang.. SERIOUSLY, aku rasa loser gila!! *panggggg, tampar pipi*

tapi, tiba2 otak geli-gela aku ni dapat satu idea..idea apa?? yermm, aka nak buat Q&A dengan korang semua.. tak kiralah korang ada blog ke, yang xde ke.. boleh jer jawab..yang penting, kena ada hujah yang bernas..tapi, jangan jadi macam ENCIK SHARIFAH yang trademark dia # listen!! listen!!listen!! tue, okey?

encik?? hahaha..okey tak baik..sori, Cik Sharifah..

so, for the first time nie.. soalan aku simple..bagi yang ada acc google/blog boleh komen dengan acc anda..tapi yg xde boleh letak Pak Cik Anonymous atau nama anda sendiri..

Soalan:

Perlukah pengguna laman sosial (Facebook, twitter, Blogger, tumblr, etc) menggunakan gambar mereka sendiri sebagai profile picture?? 
Kalau perlu, beri hujah..
kalau tidak, beri hujah..


'Burung kat oversea mana ada bunyi macam tue..' hahaha

Thanks for reading this entry!
Drop your comment!
Lots of love!
XOXO

9 comments:

MK Kimi said...

ada pro and cons. tp bg saya ia perlu sbb nmpk lebih professional dan matang. melainkn gmbr tu ada unsur2 gediks... :)

some people want to keep their identity as a secret but some people won't. Like I said, either you want or not, both options have their own pro and cons.

aini shahroni said...

@MK Kimi I agree with you! andai semua orang yang ada manteliti macam kamu, alangkah bagusnya! thumbs up

Anonymous said...

perlu!! untuk mengelakkan penipuan identiti..

ukhti muslimah said...

if anda seorang perempuan, lebih baik tak jangan letak. sebab boleh mendatgkan fitnah!

Snow Danny said...

In my opinion, depends.
A few factors affect this kind of decision.

For example:
1. Do you really need to use your picture?
-Usually there's no actual need to. Your name and basic info is enough to know that you're you.

2. Do you feel comfortable using your actual picture?
-If you are not comfortable, then don't. If you don't mind, then it's your decision to make.

3. Does the actual picture shows your aurat or other's?
-If yes, I personally suggest not to.

And so on...
Like I said, it's only my opinion.

Sorry for the long and boring comment. This is how by brain usually works. It already became a habit. -.-''

Cik Kuntum Rangkuti said...

Assalamualaikum ,ingin mjwab psoalan :)),
sbenarnya, depends pd seseorang dn mestilah mngikut ksesuaian,
misalannya, dia seorang yg bhijab, tp ltak gmbr yg agak kurg ssuai, btdung pndek, atau cara tgkap gmbr tu agak kurg ssuai dilihat sbgai seorang yg btdung, tak salah nak letak ,tapi letaklah gmbr yg proper, mcm saya sndri, memilih utk tdk mgunakan gmbr sndri sbb, takut ade orang curik..muahahaha, tak kisah la walaupn kita dh private kn gmbr tu, tp still rasa tk slamat, ye lah alam maya, apa2 pun org boleh buat dn manipulasi kan..^^, skdr pndpt saya lah, wallahualam .

ziqa nuar said...

terpulang pd masing2.. tp bg sy letaklah lah pic tuhh sbb klu nk add2 tuhh xnmpk muke kn, t xmau approve plak. kn? lg2 skg org gune nme y bukn nme sbenar.. tp terpulang kpd masing2. skian :))

Seneorita Baharin said...

salam..nice vdeo from matlutfi..hee..btw hmm i rasa kalau nk ltk gmbr blh tp mesty ada batas la kn..bg pompuan yg islam gmbr tu mestylah yg sopan dn tutup aurat..kalo xnk ltk pn xpe..itu hak masing2... :)

dib said...

Assalamualaikum..tak salah jika kita nak letak gambar.. tapi, cukuplah sekadar gamabr 2 untk org lain kenal kita saja..just pandangan..bg saya kalau boleh letak gmbr passport pon dah ckup..