My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Heart of blog

Sunday, September 30, 2012

Ukhwah

the selekeh video!!!
turn off the music below the screen :-)

Thursday, September 27, 2012

White flag

Bismillahirahmanirahim...

It's quiet late to me for post an entry, right now (already morning yooew)
but my feeling eagerly want to write something here..
the crazy stuff one.....dushhhh

have you read my post's title just now??
maybe some of you have been hearing the word of RED FLAG kan kan kan?
unfortunately, that's not my point here..

are you get confused??
let me clarify your mind..
a year ago, I've promised to not let myself from reading any single novel until I pass my SPM examination..
and, 7 hours passed by...
I'd broke my promise..
pfftttt....

yet,I couldn't control myself..
guess what the novel knelt my determination down..
yes!!!
Adam & Hawa written by aisya sofea..

and now I'd already finished reading the novel..yeeeeaaay!!!
happy ending story..
it's kinda romantic and exciting novel..
but one thing that spoiled my mood when my mind kept comparing between the scenes in drama and novel..
I'd cried a lot..
especially, on scene when they were in Makkah..

after long time, I've retired from not touching this kind of thing..HA HA HA
what I just want to say..
I really love it..
I miss to stay up all night just to spend my time for reading novel as many as I can..
huhhhh..*sigh

till, then

My love for you dies when the last petal of these roses falls

Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam,
Bukan dari kepalanya untuk dijunjung,
Bukan dari kakinya untuk dijadikan pengalas,
Melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidup,
Dekat dengan lengan untuk dilindungi,
Dekat dengan hati untuk dicintai.......

Tuesday, September 25, 2012

confusion *Prom Night*

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum...hye world!!!!

selamat petang Uolls!!! urmmm..

Aini nak tanya nie, apa pendapat korang berkenaan Prom Night @ Dinner ...

sbenarnya, sekolah Aini akn mengadakan prom night 5 oktber nie..I'm still wondering whether I want to go or not...

Ikutkan hati memang xnak pergi sebab acaranye waktu malam kan..
*dah nama pun prom NIGHT of cors laa malam* 

tapi MASALAHNYA ini adalah tahun terakhir Aini bersama-sama mereka..katanya boleh create memory bersama..rasa berat hati nak kata tidak sebab function nie diadakan untuk batch kita org jer.. (form 5)

jadi Aini nak tanya pendapat Uolls, apa kebaikan dan keburukan kalau Aini pergi/ tak pergi Prom Night nie??

-we all kena pkai Night dress @ Jubah-

Sunday, September 23, 2012

Travelling

Bismillahirahmanirahim..


rindulaa kat cameron highland..
suasana kat ladang tea waktu pagi2...
tenang...damai...dingin...
urmm...dah lama tak pergi sana..
agaknya Cameron Highland still sama cam dulu tak??
makan stawberi fresh...
mandi air terjun yang sejuk giler tue...

bilalaa dapat pergi lagi.....


my laling families, jom gi cameron hujung tahun nie...
(^___^)

Friday, September 21, 2012

sperm + ovum = new baby is born

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum......

hye...
....hyyeee...
heeeyyyeee... *cari mood dulu*

okey..alhamdhulillah, syukur diri ini masih diberi kekuatan untuk menaip @ menyebarkan sedikit ilmu Allah..

Aini ada jumpa satu video, actually video nie quiet a long time Aini simpan..and maybe most of you dah pernah tonton pun..tapi demi menengakkan moto saya "sharing is caring" lantas saya ingin memepersembahkan video ini khusus untuk kalian..*nada patriotik*

so this is for you>>>

 take a note
ANAK @ BAKAL ISTERI @ BAKAL IBU @ BAKAL SUAMI @ BAKAL AYAH @ BAKAL DOKTOR @ BAKAL................
*stop it Aini*



reflaction: hargailah wanita disisi mu terutamanya Ibumu kerana tanpa dia siapalah kamu..
okey gentlemen??

Thursday, September 20, 2012

Adam & Hawa

Bismillahirahmanirahim..

assalamualaikum,

Yeaay!! lagu baru laaaaaa...
seriusly, Aini suka sesangat tonton drama adam & hawa..
sebabnya nama heronya Adam dan heroinnya Ain -ain kalau tambah huruf I jadi aini-

sesiapa yang mengenali aini akan tahu kisah disebalik nama Adam dan Aini..

tapi serius nak jadikan cerita..
hari tu Aini pergi Pustaka Rakyat (kedai buku)..
masa nak buat bayaran tu tiba2 terperasan buku Adam dan Hawa karya Aisya Sofea kat kaunter bayarn tu..
then Aini ambil and belek2..
bacalah sinopsisnya..
tiba2 terperasan nama hero and heroinnya..
Adam Mukris dan Ain Hawani..
masa tu memang dah niat nak beli buku tu sekali..
tetapi Aini dah janji selagi tak habis SPM tak boleh beli + baca novel..
sebab nanti Aini akan addicted..
nak berhenti payah giler..
jadi Aini batalkan niat untuk membelinya...hhhuuuhh...
suddenly, the nex day Aini ternampak link blog kak fieda pasal drama Adam & Hawa..
mula2 just nak view jer..
tapi tangan ni dok gatal nak tekan button play kat video drama tu..
apa lagi...
dari episode 1 hingga 12 habis Aini balun..
hehe..-hempeh betul-
Aini tak tahu kenapa tetapi nama Adam adalah satu nama yang begitu significant bagi Aini..
-nanti nak letak nama anak ADAM lah- *berangan tak ke sudah..*

Aini suka drama/novel Adam dan Hawa sebab nama hero dan heroinnya-full stop-
buka sebab pelakon hero dia Aaron aziz okey!!!!!!
btw, tempat Ain Hawani belajar adalah tempat Mat Luthfi belajar..-Curtin University-

tetapi ada persoalan yang berlegar diminda, bagaimana rasa bila kita berada dalam situasi Ain Hawani..kena tangkap basah pastu kena kawin paksa?? nauzhibillah.....

If I were in her shoes, what would I do next?? menangis?? I just can't imangine it..................

p/s; mood down-exam papers-..

Monday, September 17, 2012

Tolong focus!!!

Bismillahirahmanirahim...

assalammualaikum...

kali ini saya betul betul betul serius..*buat muka*
saya tinggal 40 hari jer lagi...tolonglaaa...saya asyik main2 jer..study pun tak focus.. 
saya tak nak menyesal di kemudian hari..
saya nak dapat 9A+..
saya nak study oversea..
saya nak Ibu dan Abah  tersenyum gembira apabila saya dapat pegang slip peperiksaan SPM 9 A+
Saya nak adik2 saya ikut jejak saya untuk berjaya...
saya nak bantu seluruh umat Islam ..
saya nak lihat kebesaran Allah dibuminya..
TAPI...

semua itu tak akan tercapai jika tiada usaha..
tak akan tercapai jika tak istiqamah..
tak akan tercapai jika tak bersungguh-sungguh..

ya Allah,
bantulah hamba Mu untuk bersungguh-sungguh..
bantulah hamba Mu untuk mengisi masa dengan ilmu @ ibadah @ amal
bantulah ya Allah.....................................

wahai sahabat ku,
tolong doakan diri ini..
agar sentiasa istiqamah dalam menuntut ilmu..
Istiqamah dalam mentela'ah ilmuNya
Istiqamah dalam ikhlas mencari ilmuNya
istiqamah dalam mengamalkan ilmuNya
istiqamah dalam menyebarkan ilmuNya..
istiqamah dalam memahami ilmuNya...

"Ilmu ibarat cahaya yang menerangi gelap gelita kehidupan seseorang manusia"

Friday, September 14, 2012

A bunch of thanks

Bismillahirahmanirahim...

seriusly, semua ni adalah spontan..
I made a video that I dedicate for those yang wish my birthday -urm, yg tak wish pun boleh juga laa-
maaf sesangat tak dapat nak balas one by one..
I'm quite busy..*alasan yang tak boleh pakai..
so this video I made for all of you..
sorry laa video nie memang selekeh giler..yelah  spontaneous..
harap UOLLS boleh terima laa..
*turn off the music below the screen please ^___^


Jazakallahu khairan~~~

Wednesday, September 12, 2012

gift from my lovely parents..

Bismillahirahmanirahim...

ALHAMDHULILAH..
ALHAMDHULILAH..
ALHAMDHULILAH..

*excited nak cerita nie*
tadikan lepas antar abah pergi LCCT..
My mom and I and my becuk(adik) singgah Giant Bangi..
kononnya lapar sesangat, nak makan..

after makan,
My mom ajak pergi kedai camera..
sepanjang dalam kereta tadi my mom asyik cakap pasal camera jer..
so I expect my mom nak beli camera barulaa..

then, we off ke kedai camera next to tempat kita org makan..
semasa my mom 'belek2' n 'survey2' camera..
I terpandanglaa camera idaman I.. click sinie
so I mintalaa salesman tu nak pegang camera idaman..
perghhh!!! first time pegang rasa awesome gila..rasa mcam camera tu saya yang punya..
-berangan giler time tu-

tengah excited pengang..
tiba2 my mom kta "eh, orang tgh sibuk 'belek' camare nie..tengoklaa ibu pilih nie..bagilah pendapat..nak tengok camera yg mahal jer..tak mampu nak beli laa"..

saya pun balaslaa " nie camera idaman aini..aini tengah kumpul duit nak beli camera nie laa"
tapi dalam hati terkial-kial juga bila tengok harga camera idaman ku yang mencecah RM2000 lebih..saya pun letak lah camera tu..dengan mata yang tak berkedip...

then saya memberi focus pada my mom..
tiba2 my mom tanya camera ni nak warna apa..
saya dengan selamba jawab laa warna PINK my favourite kaler..
time tu saya tak pikir apa2 pun..
pastu my mom tanya salesman tu ada tak warna PINK..

on that time, saya dah rasa lain macam...
saya tengok raut wajah ibuku dengan pandangan BARACK OBAMA yang serius..
my mom serius pandai berlakon..
dia buat muka selamba giler....
pastu dia bual2 dengan salesman tu..
suddenly, dia cakap "ala bagilah discount sikit semperna birthday sweet seventeen"

sumpah! time tu saya punya kening dah terangkat melangit..memang tak percaya..
my mom yang beria-ria ajak saya pergi ke kedai camera hanyalah kerana nak belikan birthday present untuk saya..
SUBAHANALLAH!!

time tu rasa diri ni terlalu beruntung..terlalu bertuah..terlalu sweet...
even I didn't get my dream camera, but I get something more special..
something was given by my parents..
rasa nak nangis kowt time kat kedai tu....
tapi control MACHO laaa...
tak naklaa bagi salesman tu tengok I WAS TOUCHED masa tu...

So here, I dedicate this wishes or special thanks for my lovely awesome superb parents..

Assalamualaikum..Ibu..Abah.. 
first of all, akak nak minta maaf sesangat jika selama ini akak ada buat salah @ dosa pada kalian berdua..I know I did a lot of sins, a thousand of wrongdoings, a million of troubles since I was born until now..I also know you've always and keep forgiven me even I didn't ask it..But, that's you.. you're the one who know me better..you're the one who love me as much as I never know..you're the one who scold me because I didn't solat..you're the one who believe and support me in every stride I take..and you're the one who keep asking Allah to forgive me and hope Allah will grant everything I ask from Him..thank you..thank you..thank you very much..
Ibu dan Abah..
If I can hold east and west in my hand to demostrate to you how much I love you, I will do..But my love for both of you is bigger than that...I know I can't reciprocate everything you have done for me..so, what I has always do is I always ask Allah to give JannahtulFirdaus to both of you, insyaAllah...
 I love you, Ibu & Abah
my new camare.. 
COOL KAN?? WARNA PINK LAGI >-<  
sincerely,  your  lil princess Aini Shahroni

Sunday, September 9, 2012

Kerana itu Islam adalah agama ku...

Bismillahirahmanirahim...

Islam itu mudah...
tetapi jangan permudah-mudahkannya..

Islam itu indah..
jadi jangan menabur fitnah...

Islam itu sempurna..
kerana itu kita memerlukannya..

Islam itu serdehana..
JADI BERPADA-PADA DALAM APA JUA....

You show me your highest love

Bismillahirahmanirahim...

disaat aku mulai rebah..
Engkau hadir membawa kekuatan...

disaat aku hampir berputus asa...
Engkau hadir membawa harapan..

disaat aku keresahan..
Engkau hadir membawa ketenangan..

disaat aku kesunyian..
Engkau hadir membawa cinta..

ya..
cintaMu yang tiada tandingannya..

terima kasih ya Allah



tengah tension study Bio and Chem....
Allah hadirkan video ini buatku..
terima kasih ya Allah...

Saturday, September 8, 2012

that'll last forever in my memory #2


Assalammualaikum..

I know I've always kept saying this "it has been 5 years we were no longer together"
but that's true...
hahaha..
tak sangka semua dah besar2..tinggi2..gantang2..cun2..ada yang dah ada rupa mak bapak orang..
rasa macam baru semalam jer semua nie berlaku...
*gelak kuat2 sampai terguling-guling dalam kelas
*makan ais krim comot2
*usha2 abg senior..
*pakai tudung senget benget
*ponteng kelas -sekali jer la-
*makan tengahari dalam polistren kat belakang kelas, tepi padang
*solat zohor berjemaah..
*solat sunnat dhuha pastu baca du'a dhuha kuat2
*makan mee @ nasi goreng dalam plastik pastu picit2 ia nak bagi dia keluar sebab kantin tak provide sudu
*nyanyi lagu sama2..terutama masa budak lelaki pergi solat jumaat -time tak de tazkirah-...ingat tak Puteri Fieda Syuhada ada buat list lagu, then kita pilih lagu apa kita nak nyanyi..time tu semua nak tunjuk bakat bagai..
*beratur kat luar kelas sebelum nak balik..then baca du'a...
*baca ikrar bagi candidate UPSR kat tapak perhimpunan..
*mengedik dengan cikgu fakrul -if i'm not mistaken-..footballer coach..tapi saya xde laaaa..
*main bola jaring..-jadi Goal Attack (G.A)..kenangan yang AWESOME giler
*time subject Tajwid..ingat tak ustaz Fitri -if i'm not mistaken- setiap kali ustaz masuk kelas kita akan nyanyi @ menghafal all the stuff.."mad wajib mutassil ialah tiap2 huruf mad bertemu hamzah dalam satu kalimah..."
*'mengumpat' Pak Guard sekolah...-kesian Pak Guard tu- teringat saya pernah marah Pak Guard sambil speaking london..Fazliyana mesti ingat..then bila dia bla kitaorag gelak terbahak-bahak -tapi dalam hati menyesal-..after that day, Pak Guard tu dah tak ganggu saya lagi..
*menziarahi CO-OP sekolah kat sebelah bilik guru lelaki..suka kalau ada barang2 baru...
*curi2 minum air bila time puasa disebabkan ttuutt-ala perempuan biasalaaa- tapi yang memang tak boleh bla bila CO-OP siap jual air time puasa...then curi2 makan dalam kelas..haiysh..sweetnya time tu..tapi tak igt sapa partner saya dalam membuat jenayah tersebut..

kalau nak membebel pasal kenangan2 dulu..for sure laa tak akan habis..

disaat kesibukan sejak kebelakangan nie, saya sering mengeluh itu mengeluh ini..seolah-olah sepanjang hidup saya nie hanya kesusahan dan kepayahan semata-mata...
tetapi apabila terduduk sebentar...muhasabah diri, I pondered , is it true that Allah has never given me an happiness since I was born till now..
-whole my journey-

urmmm..
absolutely, NO..He always gives what best for me...
he gives me the greatest gift that nobody can replace it,
it's you,my friend..
even though, on the day he took you away from me,
he still kept one thing within my life..
and it was..
OUR MEMORIES..
he didn't take all the memories we had been through together..
ups and downs
happy and sad
delighted and dejected
hard and easy
all the memories..
that brought us like a big family..

and today, I proudly want to reveal to all of you..
I'm really really love and miss you (ALL) like crazy..
harap dapat buat reunion dalam masa terdekat nie...

wasalam..

p/s: mabruk untuk ex-head prefect '06 SRAI -iqbal zafarin- kerana bakal berangkat ke jordan jumaat minggu depan..semoga selamat sampai dan selamat berjaya..-we'll waiting you for being a good muslim doctar, insyaAllah-

maaf kalau grammar terabur sebab saya memang suka tulis macam tu ^___^

Thursday, September 6, 2012

May Allah helps them..


bersabarlah wahai sahabat ku, saudara ku, abang ku, kakak ku, bonda ku, ayahanda ku..
ganjaran syurga bagi mu yang bersabar....
-Rohingya-

let's pray for their safety!!
more information>>>>n

Wednesday, September 5, 2012

This what I want to be..


It's not love, if it's not halal-Maisarah

Monday, September 3, 2012

Jantung Enjin yang boleh BERFIKIR



Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum...
Hari ini tidak tahulah kenapa jari ni rajin nak menaip..Jadi untuk mengelakkan pembaziran masa alangkah baik jika jari ini menaip untuk sebuah kebaikan...

Here we go>>

JANTUNG(hati)
Jika kita sayang atau jatuh cinta kepada seseorang, kita dapat merasakan perasaan itu seolah-olah hadir dari hati(jantung) yang terletak di dalam dada kita. Sebab itu love (cinta) diberi simbol berbentuk hati, bukannya otak..

Begitu juga perasaan benci, cemburu, marah dan juga iri hati seolah-olah terpancar dari dalam dada, bukannya dari otak di kepala. Banyak ungkapan emosi sering digunakan yang merujuk kepada hati seperti "dari hati ke hati", "tepuk dada tanyalah iman", "kamu sentiasa di hatiku" dan sebagainya.

Beberapa dekad sebelum ini, para saintis mengkaji jantung dari sudut fisiologi dan juga patologi. Mereka merumuskan jantung ialah organ untuk mengepam darah, tidak lebih daripada itu, Namun, pada abad terbaru ini, apabila berkembangnya teknologi pemindahan jatung, para pengkaji mula mendapati satu fenomena aneh dan pelik kepapa pesakit selepas pemindahan organ tersebut, iaitu perubahan dalam aspek psikologi dan juga emosi.

KEKELIRUAN BAHASA

Sesungguhnya jantung dan hati merupakan dua jenis organ yang berbeza. JANTUNG ialah organ yang berfungsi untuk mengepam darah manakala HATI ialah organ yang berwarna kemerahan seperti darah beku yang berfungsi untuk memproses bahan-bahan kumuh di dalam darah.

Al-quran dan sunah menggunakan perkataan QALB atau QULUB yang merujuk kepada JANTUNG, bukannya Hati. Lisan al-Arab yang dikarang oleh Ibn Manzur memberi pengertian  QALB sebagai pengumpal daging dari FUAD (jantung) yang tergantung dengan urat besar di tempat ia bergantung. Adapun hati dalam bahasa arab disebut sebagai KIBDAH.

Tetapi untuk kesesuaian bahasa, QALB atau QULUB diterjemahkan sebagai hati dalam bahasa Melayu, namun maksudnya dari sudut istilah masih merujuk kepada jantung. Terjemahan QALB dalam bahasa Inggeris lebih tepat iaitu HEART. Sebagai contoh "you're always in my heart" yang bermaksud "kamu sentiasa dalam hatiku", walhal HEART sebenarnya bermaksud JANTUNG.