My Journey

Pernah bercita-cita untuk menjadi seorang juruterbang wanita pertama Malaysia, tetapi sangat mencintai dan ingin mendalami ilmu biologi, namun telah dipanggil untuk menyahut cabaran dalam bidang seni bina walaubagaimanapun telah ditakdirkan menyambung kehidupan sebagai mahasiswi kejuruteraan elektrik-elektronik ketika ini. [3rd year survivor of electrical & electronic engineering student]

Heart of blog

Sunday, July 29, 2012

what people still don't understand about da'wah?

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum @ salam sejahtera.

“Kamu tidak akan masuk syurga hingga kamu beriman dan kamu tidak beriman sehingga kamu saling menyintai (Kerana Allah). Apakah kamu mahu jika aku tunjukkan satu perkara yang mana jika kamu lakukan perkara itu, maka kamu akan saling menyintai? Sebarkanlah salam diantara kamu!” (Hadis Muslim)"
ayuh sebarkan salam kerana itu adalah salah satu cara untuk berkasih sayang :-)

yeay!! yeay!! yeay!! new entry!! *macam budak kecik dapat aiskrim

maaflah klau saya terpaksa mengambil masa youall untuk membaca entry nie..TAPI benda baik apa salahnyakan..winkss (^____^)-hilang rasa bersalah-

first of all, I just want to remind you I'm just an ordinary girl, not ahli ulama', not ustazah, not people who know everythings..so this enrty is just my opinion to be a better muslim...

here we go....
saya baru lepas usha2 home fesbuk saya..suddenly, I found a sentence sound like this " Kamu seorang muslim.. tetapi pakai skirt pendek @#$%& dyed rambut kat public..kalau time tu awak mati juga..orang yang lihat awak tu akan fikir awak tu ahli syurga ke?"
-I picked ramdomly-

urm...
what do you think about the word "manusia nie" guna? rasa sesuai ke digunakan cara untuk berdakwah? sesuai ke digunakan cara menegakkan kebenaran?

I think orang yang "manusia nie" tujukan ayat padanya akan rasa lebih menyampah, instead of berubah...

think for a while..
It's Jannah is yours? absolutely not at all..so don't judge people like you never make any mistakes..manusia yang pakai skirt nie just a human..maybe she don't know..or maybe she has a reason why she wore skirt.. Have Rasulullah (pbuh) did teach us to be husnuzan -bersangka baik-?

so find 77 reasons to forgive the person you don't like..we're a weak..we did/do mistake..

stop condemn and start commend..

cakaplah...

"kamu orang Islam, kalau pakai mengikut syariat mesti lawa dan meletop di pandang agama lain.."

"erk, budak perempuan yang pakai skirt tu comferm lawa kalau aku belikan tudung Yuna dan baju jubah wardina untuk dia pakai"

"engkau dyed rambut memang nampak lawa..tapi aku rasa macam ada kurang specialnya laa..aku rasa istimewanya dah hilang bila kau tunjuk kat semua orang..apa kata engkau pakai tudung..orang kata mahkota -rambut- perlu disimpan ditempat yang baik supaya sinarnya tidak hilang dek tenungan orang...hehe"

"weh, aku nak ajar kau cara berfesyen yang paling cool didunia..neh, aku baru beli tudung najwa latif..aku rasa muka kau sesuai pakai fesyen tudung macam nie"

I admit and agree everyone has their on opinion in the way to change @ teach other peoples..But please, make sure with the way you take is not the one way that can make other people further away from Islam..

AND...

Disamping kita mengubah orang, kita pun perlu berubah selari dengan apa yang kita katakan..jangan pula seperti ketam mengajar anaknya berjalan..

and one more thing, as reminder, cuba elakkan dari menegur orang dalam keadaan marah..sebab amarah itu adalah sifat syaitan..tak akanlah kita nak tegur orang dengan sifat syaitan..jadi sapakah yang lebih patut diberi nasihat?? -syaitan tak pakai skirt kowt-

Allah itu cantik dan sukakan kecantikan..jadi gunakanlah jalan dan cara yang cantik untuk menegur orang agar orang yang kita tegur itu dapat melihat kecantikan Islam...

wallahualam..

2 comments:

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

manusia tu memang biasa melakukan kesahalan ;)

aini shahroni said...

Benar!! Tapi jarang yang mengambil pengajaran dari kesilapan yang lalu...semoga kita bukan dari golongan seperti itu:-)